CIA-chef betrapt doordat minnares 'in e-mail neusde'

De buitenechtelijke relatie die de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vrijdag de kop kostte kwam aan het licht doordat de FBI werd getipt dat zijn minnares toegang had tot zijn e-mailbrievenbus. Dat hebben ingewijden gezegd.

David Petraeus ging vrijdag door het stof. Volgens de gevallen CIA-chef gaf hij door zijn relatie met Paula Broadwell, die zijn biografie schreef, blijk van een 'uiterst gebrekkig beoordelingsvermogen'. Vreemdgaan is voor kopstukken van de Amerikaanse inlichtingendiensten taboe, omdat dat hen chantabel zou maken.

De tweede man van de CIA, Michael Morell, vervangt Petraeus. Morell wacht al onmiddellijk een zware klus. Het Congres verwacht de CIA-chef volgende week om hem te bevragen over de bloedige aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. De CIA ligt sindsdien onder vuur, omdat de dienst meer lijkt te hebben geweten over de toedracht van en de beweegredenen achter die aanval dan zij deed voorkomen.

Petraeus, een gevierde viersterrengeneraal die tot dusver op een smetteloze loopbaan kon bogen en zelfs genoemd werd als toekomstige kandidaat voor het presidentschap, vroeg president Barack Obama donderdag in een brief om zijn ontslag. Obama stemde daar vrijdag mee in.


CIA-chef betrapt doordat minnares 'in e-mail neusde' (Foto: Novum)