Willem-Alexander en Máxima in Istanbul

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn zaterdagmiddag aangekomen in de Turkse stad Istanbul. Ze zijn bij de afsluiting van de festiviteiten rond de 400ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het paar wordt vergezeld door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Op het programma staan twee zakelijke ontmoetingen. 's Avonds wonen ze een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest bij. Het prinselijk paar maakt ook een fietstochtje in de drukke winkelstraat Istiklal Cadesi. Aan deze straat ligt ook het Palais Hollande, het Nederlandse consulaat-generaal dat als startpunt dient.

Het is het tweede koninklijke bezoek aan Turkije dit jaar. Eerder bezocht koningin Beatrix al Ankara en Istanbul. Minister-president Mark Rutte was er begin deze week en de Turkse president Abdullah Gül bracht dit voorjaar een staatsbezoek aan Nederland. Er zijn tientallen bijeenkomsten en tentoonstellingen gehouden om stil te staan bij het begin van de formele relaties tussen beide landen.

Willem-Alexander en Máxima in Istanbul
Willem-Alexander en Máxima in Istanbul (Foto: ANP)