Grote explosie bij elektriciteitscentrale Nijmegen

Bij een elektriciteitscentrale in het westen van Nijmegen heeft zich donderdag een zeer zware explosie voorgedaan. Er is een continu geruis in de wijde omgeving van de centrale aan de Weurtseweg te horen, meldt De Gelderlander. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Rond het dak van de centrale hangt een grijszwarte rookwolk. Het lijkt er volgens de krant op dat oververhitte stoom via explosieluiken in het dak ontsnapt. Het geraas dat dit geeft zou tot in Nijmegen-oost te horen zijn. De omgeving is afgezet. Het lawaai zou te vergelijken zijn met een straaljager die op enkele meters afstand start.

Update 08.10 uur:
Volgens Omroep Gelderland zouden er vijf tot zeven mensen vermist gaan. Het lijkt erop dat het daarbij om medewerkers van de centrale gaat.
 

Update 08.30 uur:
De politie verzoekt omwonenden om ramen en deuren dicht te houden in afwachting van meer informatie over eventuele gevaarlijke stoffen. 

Een woordvoerder van Electrabel liet aan het Radio 1-journaal weten dat de stoom die normaal voor de energieopwekking onder hoge druk een gat heeft geslagen in een van de stoomketels. Ook is er een gat geslagen in de gevel van het gebouw, waar onder hoge druk stoom door ontsnapt. Dit laatste zorgt voor het suizende geluid.

Update 9.12 uur:
De politie laat weten dat er geen vermisten en gewonden zijn. Tevens is bekend gemaakt dat hoewel deuren en ramen nog altijd gesloten dienen te blijven, men wel veilig naar buiten kan om bijvoorbeeld naar het werk te gaan. Enkele bedrijven in de buurt van de centrale worden wel ontruimd. Isolatiemateriaal is de wijde omgeving ingeslingerd door de explosie, mensen wordt afgeraden hierop te gaan staan. Het materiaal kan gevaarlijke stoffen bevatten. Ondertussen komen bij Omroep Gelderland meer meldingen binnen over het geluid, zelfs vanuit Groesbeek en Zevenaar.

Update 9.45 uur:
Burgemeester Bruls van Nijmegen laat weten dat de waarschuwing voor het gesloten houden van deuren en ramen is ingetrokken. Er is geen gevaar voor de omgeving. Tevens laat de burgemeester weten blij te zijn dat er geen gewonden zijn gevallen.

Update 14.30 uur:
Inmiddels is het ontsnappen van stoom uit de centrale gestopt en is de omgeving weer vrijgegeven. Het lijkt er niet op dat er gevaarlijke stoffen in de rondgeslingerde brokstukken aanwezig zijn. In 1997 is er ook al een ontploffing van het zelfde kaliber in de energiecentrale geweest. De centrale heeft destijds een half jaar stil gelegen. Een medewerker van de centrale geeft aan dat dat nu ook wel even zal duren. Hij durfde er zelfs voorzichtig op te speculeren dat de kans aanwezig is dat na vandaag de centrale voorgoed dicht gaat. Ironisch, want juist voor vanavond stond er een medewerkersbijeenkomst in de centrale op het programma waarin de toekomst van het bedrijf besproken moest worden.

Er wordt uiteraard wel nog gezocht naar de oorzaak van deze explosie. De uitkomst hiervan zal waarschijnlijk enige tijd op zich laten wachten. 


Video: René Buuts