Rebellen beschieten paleis Assad

Syrische opstandelingen hebben woensdag mortiergranaten afgeschoten naar een van de twee paleizen van president Bashar Assad in Damascus. Of Assad op dat moment in het Paleis Muhajireen in centraal Damascus verbleef is niet bekend, maar de projectielen misten hun doel. Volgens Bassam al-Dada, een adviseur van de commandant van het Vrije Syrische Leger Riad al-Assad was het 'een zeer speciale operatie die al enige tijd was gepland'.

Voor het begin van de opstand verbleef Assad de meeste tijd in het Muhajireen. Zijn andere verblijf, het Volkspaleis op de berg Qasioun, gebruikte hij voornamelijk om hoogwaardigheidsbekleders te ontvangen.

In voorsteden van Damascus woedden woensdag felle gevechten tussen regeringstroepen en oprukkende opstandelingen. De zwaarste strijd werd geleverd in Ghouta en Harasta, ten oosten van de hoofdstad. Bij tank- en mortierbeschietingen door het regeringsleger op Beit Saham vielen minstens achttien doden en dertig gewonden, melden activisten.

Rebellen hebben volgens Thaer al-Dimashqi delen van de zuidelijke buitenwijk Tadamon in handen gekregen. "De toestand in het gebied is rampzalig", zei hij. "De reactie van het regime is bruut met intense beschietingen."

Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde de gevechten in Tadamon. Hij zei dat opstandelingen mortiergranaten afschoten naar het nabijgelegen Palestijnse kamp Yarmouk, waar zij het PFLP-GC van Ahmed Jibril wilden treffen. Na zich in het conflict in Syrië lang afzijdig te hebben gehouden hebben veel Palestijnen zich in de afgelopen maanden bij de opstand aangesloten, maar de groep van Jibril is trouw gebleven aan Assad.

De door het PFLP-GC geleide Volkscomités in Yarmouk meldden dat twee van hun leden door de granaten waren gedood. Zij riepen de Palestijnen in een verklaring op de rijen te sluiten met het oog op het 'terrorisme, dat de veiligheid van het Palestijnse volk bedreigt en botst met de Palestijnse zaak'. Volgens de verklaring proberen 'gewapende terroristische groepen' in het kamp te infiltreren.