Sytze van der V. verzon woning in Gelderland

Pedoseksueel Sytze van der V. heeft afgelopen zomer ten onrechte gemeld dat hij een woning in Gelderland had gevonden. Van der V. bracht de valse informatie naar buiten, omdat hij de reacties wilde peilen, zegt hij nu.

"Ik wilde weten wie zich ermee zou bemoeien en waar ik rekening mee moest houden als ik echt een woning zou vinden", zegt Van der V. tegen persbureau Novum. Het nieuws over de woning van Van der V. maakte veel los. Zo verklaarden verschillende Gelderse burgemeesters publiekelijk dat Van der V. niet in hun gemeente kwam wonen. "Daarmee wist ik dat justitie burgemeesters informatie geeft over mijn verblijfplaats."

Van der V., die op campings bivakkeert sinds hij na zijn vrijlating in 2009 uit zijn woonplaats Eindhoven werd geweerd, was later dicht bij een woning in een woongroep voor senioren, in een plaats die hij niet wil noemen. "Dat was in een flat met alleen maar vijftigplussers. Er was geen kind in de hele buurt te vinden en ernaast stond een politiebureau. Het kon niet beter, vanuit de samenleving gezien."

De woning ging niet door. Volgens Van der V. werd de woningstichting via de burgemeester en het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld van zijn komst, waarna de corporatie extra eisen stelde die voor hem onaanvaardbaar waren. Zo wilde de corporatie dat hij alle flatbewoners informeerde over zijn achtergrond, waarna zij allen akkoord moesten gaan met zijn komst. Ook mocht hij niet meer met de media praten.

De 64-jarige Van der V. bestrijdt dat hij zelf het adres in de publiciteit heeft gebracht, zoals staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) deze week antwoordde op Kamervragen. "Dat is aantoonbaar gelogen. Iedereen kan dat nagaan. Ik heb hierover geen media-aandacht gezocht. Zo krankzinnig ben ik niet."

Volgens Van der V. klopt het ook niet dat hij tijdelijke huisvesting heeft, zoals Teeven schrijft. "Ik zwerf nog steeds van de ene camping naar de andere. Ik zit in chaletjes en caravans. Dat kun je op z'n best tijdelijk onderdak noemen. Huisvesting is het niet." Van der V. heeft er weinig vertrouwen in dat hij ooit nog een reguliere woning zal vinden. "Als de reclassering mijn adres blijft doorgeven aan justitie, zal ik steeds worden weggejaagd."

Van der V., die een celstraf heeft uitgezeten wegens ontucht met minderjarige jongens, werkt mee aan toezicht door de reclassering, zegt hij zelf en meldt ook Teeven. Van dat toezicht komt echter weinig terecht zolang hij geen vaste woning heeft, zegt Van der V.