Onduidelijkheid over inzet paragnost in moordzaak

Politieagenten weten niet goed hoe ze om moeten gaan met paragnosten die zich mengen in onopgeloste moordzaken. Ze weten bijvoorbeeld niet of die überhaupt wel ingezet mogen worden. Dat zegt Jasper van der Kemp, assistent-hoogleraar strafrecht en criminologie aan de VU, woensdag in Trouw.

Volgens Van der Kemp is er geen handleiding en komt het gebruik van detectiveparagnosten ook op de politieacademie niet aan de orde. Justitie heeft wel een instructie maar die is volgens Van der Kemp 'ontzettend vaag'. "Eigenlijk zegt die: het mag niet, maar ook wel. Zelfs minister Opstelten kende de instructie niet toen we hem daarnaar vroegen."

Een kwart van de 180 ondervraagde agenten zegt dat er in hun korps gebruik wordt gemaakt van een paragnost. Dat is volgens Van der Kemp niet zonder gevaar. "Als zij met aanwijzingen komen, signalementen bijvoorbeeld, kan iemand ten onrechte worden lastiggevallen door politie of nabestaanden."

Eind augustus dook een paragnost nog op de zaak van de vermiste Tanja Groen. Op zijn aanwijzing werd uit de Maas een fiets en buis gevist die mogelijk iets met haar verdwijning te maken zouden hebben. Dat bleek na politieonderzoek niet het geval.

De zaak lokte toen al diverse reacties op. Zo sprak een rechtspsycholoog van oplichters en valse hoop. De politie wilde zich niet in de zaak mengen zolang er geen duidelijke aanwijzingen waren.