ING schrapt 2350 banen

ING schrapt 1350 banen bij verzekeraar Nationale-Nederlanden en bij het onderdeel Commercial Banking verdwijnen 1000 arbeidsplaatsen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

ING wil met de ingreep bij Nationale-Nederlanden een kostenbesparing van 200 miljoen euro halen vanaf 2014. Bij Commercial Banking moeten de kosten in 2015 met 260 miljoen euro zijn verlaagd.

"Het is pijnlijk om vandaag zulke maatregelen te moeten aankondigen", zei topman Jan Hommen. Hij zei dat de ingrepen echter noodzakelijk zijn om het bedrijf op de langere termijn sterker te maken.

De bank- en verzekeringsactiviteiten van ING moeten in de toekomst worden gesplitst. In het kader van die operatie en de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten is het volgens Hommen van belang dat de "wendbaardheid" van beide takken wordt vergroot.

ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 609 miljoen euro, ruim 1 miljard minder dan een jaar eerder. Het onderliggende nettoresultaat daalde met ruim een derde tot 719 miljoen euro. Het onderliggend resultaat voor belastingen lag ruim een vijfde lager dan vorig jaar op 1,065 miljard euro.

Het bank- en verzekeringsconcern slaagde er in het derde kwartaal in de kernkapitaalratio (core tier 1) op te voeren tot 12,1 procent. Het speelde onder meer nieuw kapitaal vrij door de verkoop van buitenlandse onderdelen.

ING schrapt 2350 banen
ING schrapt 2350 banen (Foto: ANP)