Wielerbond KNWU start antidopingcommissie

De Nederlandse wielrenunie KNWU stelt een antidopingcommissie in. Dat maakte de bond dinsdagavond bekend. De KNWU wil met het onderzoek het dopinggebruik in de Nederlandse wielersport in kaart brengen. De commissie zal nog deze maand geïnstalleerd worden en wil uiterlijk in juni haar bevindingen presenteren.

De commissie verricht haar onderzoek binnen de kaders van de Wereld Anti Doping Code. Een belangrijk uitgangspunt is dat renners en begeleiders die meewerken aan het onderzoek eventueel op strafvermindering kunnen rekenen.

Aanleiding voor de KNWU om de antidopingcommissie op te richten is het vernietigende Usada-rapport over Lance Armstrong en het daaruit voortkomende besluit van de Rabobank om te stoppen als wielersponsor. Volgens de bond was dopinggebruik in het verleden 'de gangbare cultuur'.

De kernvraag van de KNWU is in 'hoeverre anno 2012 vastgesteld kan worden dat er geen sprake meer kan zijn van systematisch dopinggebruik in een cultuur die dat tolereert, daartoe verleidt of misschien zelfs aanmoedigt'.