Bronzen Oezbeekse worstelaar betrapt in Londen

De Oezbeekse worstelaar Soslan Tigiev raakt zijn bronzen olympische medaille uit Londen kwijt. Tigiev, die de medaille pakte in de klasse tot 74 kilogram, legde een positieve dopingtest af, maar dat resultaat werd pas na afloop van de Spelen bevestigd. Anonieme bronnen bevestigden dat tegen persbureau AP. Een officiële bevestiging van het IOC is er nog niet.

In Tigievs dopingstaal werd het verboden middel methylhexanamine aangetroffen. Dat middel werkt als een stimulant, maar zou ook vetverbrandende kwaliteiten hebben. Der staal werd afgenomen op 10 augustus na de wedstrijd om het brons waarin hij de Hongaar Gabor Hatos versloeg. Hatos wordt bij diskwalificatie van Tigiev de nieuwe bronzenmedaillewinnaar.

Tigiev wordt de tweede medaillewinnaar van de Spelen van Londen die zijn plak kwijtraakt vanwege doping. De Wit-Russische kogelstootster Nadezya Ostapchuk werd betrapt op het gebruik van de steroïde metenolon. Haar gouden plak werd aan nummer twee Valerie Adams uit Nieuw-Zeeland gegeven.

Tigiev is de negende atleet die rond de Spelen positief is bevonden. Het IOC nam meer dan vijfduizend bloed- en urinestalen af. Die blijven nog acht jaar bewaard zodat het IOC er eventueel later opnieuw naar kan kijken als er nieuwe opsporingsmethoden ontwikkeld zijn.