Ouders Tim: rouwadvertentie was oproep pesters aan te pakken

De ouders van de 20-jarige Tim Ribberink, die donderdag zelfmoord pleegde omdat hij werd gepest, namen de afscheidsbrief van hun zoon op in de rouwadvertentie om aandacht te vragen voor pesten. Dat blijkt uit de verklaring die dinsdag namens de familie werd voorgelezen in het gemeentehuis van de Twentse gemeente Dinkelland.

De ouders laten daarin weten tot enkele dagen voor de zelfmoord van hun zoon nauwelijks iets af te weten van het pesten. Ze besloten de afscheidsbrief bewust te publiceren 'opdat dit nooit meer mag gebeuren'. "We willen dat zelfdoding, zeker vanwege pestgedrag, uit het verdomhoekje moet komen."

Rouwbegeleider Marinus van der Berg, die de verklaring voorlas, riep het kabinet op pesten aan te pakken. Een wetsvoorstel voor incidentenregistratie op scholen, dat in de loop van volgend schooljaar zou worden ingevoerd, moet volgens hem 'met verhoogde aandacht worden doorgevoerd'. Ook wil hij dat anoniem pesten op internet verboden wordt en dat er op scholen weerbaarheidstrainingen komen.

De maandag geplaatste rouwadvertentie van de ouders riep veel emotionele reacties op. Dinsdag werd bekend dat ze melding hebben gemaakt bij de politie van een onbekende persoon die onder de naam van hun zoon verklaringen op internet had gezet.