BelgiŽ en Nederland willen band aanhalen

België en Nederland willen de samenwerking verder intensiveren. Dat is de uitkomst van het kennismakingsbezoek dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag had met zijn Belgische ambtsgenoot Didier Reynders.

Timmermans wijst erop dat België de tweede handelspartner ter wereld is, na Duitsland. "Voor economisch herstel in Nederland moeten we ook de grensoverschrijdende samenwerking en handel met dichtbijgelegen markten versterken", aldus de bewindsman.

Ook is geproken over de toekomst van de EU. De bewindslieden spraken af dat de Beneluxlanden beter moeten samenwerken bij de vormgeving van Europa. Ook willen de ministers in de EU naar gezamenlijke stellingnamen zoeken om in de wereld een zo sterk mogelijk EU-geluid te kunnen laten horen. Verder is bekeken hoe Nederland en België op diplomatiek niveau meer kunnen samenwerken.

Timmermans heeft dinsdag ook een gesprek gehad met de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen. Dat gesprek ging over een versterkte samenwerking op defensiegebeid van de NAVO-landen in tijden van bezuinigingen. Ook de situatie in Afghanistan kwam ter sprake.

Voor dinsdagmiddag staat nog een gesprek gepland met eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) en de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. Timmermans bezoekt woensdag de Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn.