Studenten zetten TU Delft te koop

Studenten van de TU Delft bieden de universiteit dinsdagochtend te koop aan. De Delftse studentenvakbond VSSD wil met deze actie aandacht vragen voor het afschaffen van de basisbeurs. "Als het kabinet bruggen wil slaan kan dat niet zonder ingenieurs", zeggen de studenten.

De vrees is dat niemand meer zal kiezen voor een technische studie omdat het veel duurder wordt meerjarige technische masteropleidingen te volgen. De drieduizend leden tellende vakbond denkt dat de universiteit daarom net zo goed verkocht kan worden.

De basisbeurs voor nieuwe studenten wordt vanaf 2014 afgeschaft. Aangezien bètamasters een jaar langer duren dan andere opleidingen moeten technische studenten vanaf 2014 meer betalen. De zogenoemde topsectoren dreigen daardoor met een tekort aan arbeidskrachten te worden opgescheept.

"Nederland heeft de ambitie om het percentage bètastudenten drastisch te verhogen, maar het duurder maken van technische studies gaat hier lijnrecht tegenin", licht VSSD-voorzitter Bas Vollebregt toe. "Uit onderzoek van de topsectoren zelf blijkt dat het tekort in de huidige situatie al zal oplopen tot 155 duizend arbeidsplaatsen in 2016."

Ook bij het afschaffen van de ov-kaart voor studenten is volgens de vakbond op geen enkele manier rekening gehouden met het feit dat bètastudies een jaar langer duren.