Beatrix voelde niets voor 'toneelstukje'

Koningin Beatrix voelde er niets voor om de beëdiging van het nieuwe kabinet over te doen, omdat de NOS nog reclame aan het uitzenden was toen de ceremonie plaatsvond. "Niet hoor. Dan wordt het een toneelstukje", zei het staatshoofd. Dat valt op te maken uit een geluidsopname van de ceremonie, die RTL Nieuws heeft gepubliceerd.

Beatrix is zelf niet in beeld, maar zij is wel te horen. Duidelijk wordt ook dat het staatshoofd de nieuwe ministers alvast wil feliciteren, voordat de beëdiging tegen haar zin wordt overgedaan.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten het incident te betreuren. De dienst besloot de ceremonie over te doen, omdat onduidelijk was of de NOS de beelden had. De RVD gaat samen met de NOS evalueren hoe het mis heeft kunnen gaan. Volgens de NOS ging het mis doordat de ceremonie tien minuten eerder begon dan was aangekondigd.

D66-leider Alexander Pechtold, een van de drijvende krachten achter het openbaar maken van de beëdiging, spreekt van een 'klein smetje' op een verder geslaagd formatieproces waarin de koningin een kleinere rol had dan voorheen. "Het zal natuurlijk geëvalueerd moeten worden, maar het heeft een flinke voldoende verdiend."