Vrijspraak voor veroorzaken explosie in eigen huis

Een 33-jarige man die in zijn woning in de Utrechtse wijk Ondiep expres een gaseploxie zou hebben veroorzaakt, is vrijgesproken. De rechtbank in Utrecht acht niet bewezen dat de man de ontploffing met opzet heeft veroorzaakt.

De explosie vond eind november plaats in een flat op de hoek van de Ondiep-Zuidzijde en de Amsterdamseweg. Ramen en een deur sneuvelden en zes appartementen werden ontruimd. De bewoner van de flatwoning waarin de ontploffing plaatsvond werd afgevoerd met ernstige brandwonden. Begin dit jaar werd hij ontslagen uit een brandwondencentrum.

De man heeft verklaard dat hij in zijn woning met een gasfles en een bouwlamp speelde. Toen hij de bouwlamp aanzette, volgde direct een explosie. Volgens de rechtbank is niet vast te stellen hoelang de gasfles open heeft gestaan voordat de ontploffing plaatsvond. Ook is onduidelijk gebleven of de explosie daadwerkelijk door het aanzetten van de bouwlamp kwam. Daarom is er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs bewezen dat de man de explosie opzettelijk heeft veroorzaakt.

Omdat het Openbaar Ministerie de man niet vervolgde voor het lichtere feit van schuld aan de explosie, heeft de rechtbank daar niet naar gekeken.