Rode Kruis ontwikkelt EHBO-cursus

Het Rode Kruis heeft een EHBO-cursus ontwikkeld voor bedrijfshulpverleners. De opleidingsinstituten zijn er blij mee, laat een woordvoerder van de hulporganisatie weten. "Het Rode Kruis-certificaat geeft een veilig gevoel."

Het Rode Kruis wil het aantal Nederlanders met kennis van EHBO vergroten. De kennis die de organisatie in huis heeft is verwerkt in het lesmateriaal. "We willen dat er een bepaalde standaard komt. EHBO'ers moeten echt goed weten wat ze moeten doen. Door opleiders op te leiden, kunnen we de kwaliteit verhogen."

Maandag is uitgeroepen tot de eerste landelijke dag van de bedrijfshulpverlening. Deze BHV-dag onder het motto 'Ik doe het ook voor jou' moet de waardering voor bedrijfshulpverleners vergroten.

Jaarlijks gebeuren ruim een kwart miljoen ongelukken in werksituaties, waardoor 82 duizend mensen op spoedeisendehulpafdelingen van ziekenhuis belanden, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Met de juiste kennis kunnen levens worden gered en kan schade worden beperkt, aldus het Rode Kruis.

De toets om bedrijfshulpverlener te worden is volgens de woordvoerder best ingewikkeld. "Je moet theorie en praktijk behoorlijk onder de knie hebben, eerst via online modules en daarna met poppen op praktijkcursussen. Ook moeten BHV'ers theorie en praktijk heel regelmatig bijhouden."

Vijftien gekwalificeerde opleidingsinstanties hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Rode Kruis. Bedrijfshulpverleners die slagen voor de EHBO-cursus krijgen een Europees goedgekeurd Rode Kruis-certificaat.