Schippers negeert tabaksadvies RIVM

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) slaat een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over maatregelen die moeten voorkomen dat meer mensen gaan roken in de wind. Dat bevestigt haar woordvoerder zondag na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het wetenschappelijk adviesorgaan concludeerde onder meer dat fotowaarschuwingen op sigarettenpakjes de gezondheidsrisico's beter overbrengen en de motivatie van tabaksgebruikers om te stoppen of te minderen vergroten. Schippers laat weten dat over het effect van foto's op pakjes tegenstrijdige onderzoeken bestaan.

"Het is nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat fotowaarschuwingen ook daadwerkelijk effect hebben op rokers", aldus de minister. "Wat betekent het als we zieke longen op sigarettenpakjes zetten (en kapotte levers op alcoholflessen of vervette organen op chocoladerepen?)" Er komen binnenkort wel nieuwe 'indringende' teksten op pakjes.

Verder stelt Schippers dat rapporten zoals die van het RIVM 'zeer behulpzaam' zijn, maar dat de politieke afwegingen breder liggen dan de technische voorstellen.

De Europese Commissie komt dit najaar met nieuwe minimumeisen voor de verkoop van sigaretten. Mogelijk wordt het plaatsen van bijvoorbeeld longtumorfoto's op de verpakkingen verplicht gesteld. Haar woordvoerder geeft aan dat Nederland zijn standpunt nog moet formuleren. "Er is ruimte voor nationaal beleid."

Schippers zegt een 'weloverwogen' rookbeleid te voeren waarin 'bescherming van de volksgezondheid en tabaksontmoediging goed in balans zijn met het belang van individuele verantwoordelijkheid en keuzevrijheid'. Haar woordvoerder laat weten dat de minister haar eigen manier heeft om tabaksontmoediging vorm te geven. Ze wijst erop dat Schippers afgelopen jaar de boetes voor kroegen die het rookverbod overtreden heeft verdubbeld. Ook gaat de accijns op tabak verder omhoog. "Dat zijn strenge maatregelen."

Ook stelt de bewindsvrouw extra geld beschikbaar aan de preventiekant. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren en sport. "We willen het makkelijker maken gezonde keuzen te maken, onder meer via school en sociale media." Daarnaast worden sommige medicijnen en andere antirookhulpmiddelen vanaf 1 januari weer via het basispakket vergoed door de zorgverzekeraars.

Verder wordt 'indringende' en 'objectieve' informatie over onder meer ingrediënten in tabak dit najaar openbaar gemaakt op tabakinfo.nl. Nederland zou een van de eerste Europese landen zijn waar dit gebeurt. "Zo zijn we op dit terrein weer voorloper."

Schippers werd er eerder van beticht een trouwe bondgenoot van de tabaksindustrie te zijn, hoewel ze zelf zegt de rooklobby nauwelijks te woord te staan.

Antirookclub Stivoro noemt de opstelling van Schippers tegenover RTL onbegrijpelijk. "Nederland laat commerciële belangen kennelijk prevaleren boven het belang van de volksgezondheid." Uit recente cijfers van Stivoro zou blijken dat het aantal Nederlanders dat rookt na jaren van daling weer licht is toegenomen. Van de Nederlanders zou 27 procent het laatste kwartaal hebben gerookt.

PvdA-kamerlid Myrthe Hilkens wil opheldering van Schippers. "We weten inmiddels hoe ongelooflijk schadelijk roken is. Dus ik begrijp eerlijk gezegd niet wat het motief kan zijn om zo mager op preventie in te zetten."


Schippers negeert tabaksadvies RIVM (Foto: Novum)