Iran beschikt over nieuwe marinebasis

De machtige Revolutionaire Garde in Iran heeft zondag een nieuwe marinebasis in gebruik genomen. Daarmee wil Teheran zijn aanspraak versterken op drie eilanden in de Perzische Golf. De eilanden worden ook door de Verenigde Arabische Emiraten opgeëist.

De nieuwe basis ligt nabij de zuidelijke havenstad Bandar-e Lengeh en ten noorden van de eilanden Abu Musa en Groter en Kleiner Tunb. De eilanden zijn strategisch gelegen in de Straat van Hormuz, de zeestraat die toegang biedt tot de Golf en waarlangs een vijfde van de in de wereld geproduceerde olie wordt getransporteerd. Op de basis zijn eenheden van de marine en raketten gestationeerd, zei Ali Fadavi, marinecommandant van de Garde.

Iraanse kranten meldden zondag bovendien dat het land een nieuw onbemand vliegtuig heeft ontwikkeld. De drone zou verticaal kunnen stijgen en dalen en vliegt geluidloos, zei Abbas Jam, directeur van het project.

Ten zuidwesten van Teheran vonden zes mensen de dood bij de explosie van een landmijn, meldde persbureau Mehr. De mijn was na de Iran-Irak-oorlog in de jaren tachtig blijven liggen.