Rutte praat Beatrix bij over formatie

Aanstaand premier Mark Rutte (VVD) heeft koningin Beatrix zondagmiddag bijgepraat over de formatie. Het staatshoofd werd bijgepraat over het eindverslag dat Rutte vrijdagavond naar de Tweede Kamer stuurde, laat het bureau woordvoering kabinetsformatie weten. Rutte had het staatshoofd woensdagavond al op de hoogte gesteld van zijn werkwijze als formateur.

Het kabinet-Rutte 2 kwam zaterdag aan het begin van de avond al bijeen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad. De dertien aanstaande ministers van VVD PvdA spraken in de Trêveszaal onder meer over de details van de portefeuilleverdeling. Daarna stuurde formateur Rutte een verslag van de formatie naar de Tweede Kamer.

De beëdiging van de nieuwe bewindslieden is maandag voor het eerst zichtbaar voor de buitenwereld en is live zien op televisie. Beatrix is hier naar verluidt niet gelukkig mee, maar Rutte ging op aandringen van de Tweede Kamer akkoord met een openbare beëdiging, waarbij de kabinetsleden moeten beloven hun ambt 'getrouw' te zullen vervullen en de grondwet te respecteren. Daarna volgt de traditionele bordesscène op de trappen van Paleis Huis ten Bosch.