[F1] Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Kimi Räikkönen heeft zijn eerste overwinning sinds zijn terugkeer in de Formule 1 geboekt. De Lotus-coureur werd na een enerverende race in Abu Dhabi als eerste afgevlagd voor Fernando Alonso en Sebastian Vettel die vanuit de pits moest starten. Vettel behoudt door de podiumplaats de leiding in het kampioenschap.

De race startte met Lewis Hamilton van poleposition. Sebastian Vettel startte vanwege zijn diskwalificatie na de kwalificatie vanuit de pits. Dat gold ook voor HRT-coureur Pedro de la Rosa die vanwege een probleem met de bandenwarmer niet wegkwam voor de opwarmronde.

De beste start was voor Hamilton die meteen goed weg was. Ook Kimi Räikkönen had een goede start, want hij schoof door naar plaats twee, voor Pastor Maldonado. Fernando Alonso wist in de eerste ronde de slecht gestarte Mark Webber te passeren voor plaats vier. De eerste uitvaller was Nico Hülkenberg die na contact met Bruno Senna al in de eerste bocht strandde. Ook Nico Rosberg, Romain Grosjean en Paul di Resta moesten met problemen binnenkomen.

Hamilton lag in de tweede ronde onder vuur van Räikkönen, maar kon zijn eerste stek behouden. De Brit klaagde over koude banden, maar kon in de ronde hierna wel een gat treken. Vettel klom langzaam maar zeker naar voren en lag na drie ronden op de veertiende plaats. Wel kampte de Red Bull van de Duitser met een beschadigde voorvleugel.

In de negende ronde kwam Mercedes-coureur Nico Rosberg in aanvaring met de HRT van Narain Kartikeyan en schoot hard in de bandenstapels. Herhaling van de beelden liet zien dat Karthikeyan een rokende auto had, waarna Rosberg over de HRT van de Indiër reed. Omdat er veel rommel op de baan lag kwam de safety car naar buiten. Vettel lag inmiddels twaalfde, maar beschadigde zijn voorvleugel opnieuw toen hij verrast werd door een langzaam rijdende Toro Rosso van Daniel Ricciardo. Hij moest naar de pits voor een nieuwe vleugel en lag hierdoor weer achteraan.

Alonso probeerde bij de herstart Maldonado te verschalken, maar in plaats daarvan kwam de Spanjaard zelf onder flinke druk van Webber te staan. Verder naar achteren vocht Vettel zich weer een weg naar voren door al snel met soms veel risico een aantal coureurs te passeren. Vettel nam bij de inhaalactie op Grosjean te veel risico, kwam buiten de baan en gaf te plaats terug. Hierna passeerde hij de Fransman weer.

Na twintig ronden was de race voor Hamilton voorbij nadat hij zijn McLaren met motorische problemen aan de kant moest parkeren. Dit gaf de leiding aan Räikkönen, voor Alonso die Maldonado passeerde. De Venezolaan worstelde met zijn banden, waardoor hij meteen hierna onder druk van Webber en Button kwam te staan. Webber waagde een poging bij Maldonado, maar het duo raakte elkaar en Webber spinde, waardoor hij terugviel naar plaats zeven. Vettel lag ondertussen al tiende.

Button zag zijn kans schoon en pakte de derde plaats van Maldonado af. Direct hierachter haalde Perez Massa in voor de vijfde stek. De Braziliaan moest zich verdedigen tegen Webber en de twee maakten contact. Massa duwde Webber van de baan en op het moment dat de Australiër zich weer op het asfalt meldde spinde de Ferrari-coureur en verloor zo vele plaatsen. Vettel lag hierdoor al op plaats zeven.

Halverwege de race volgden de eerste pitsstops die het veld door elkaar schudden. Räikkönen leidde na 32 ronden nog steeds, voor Vettel, Alonso, Button, de nog niet gestopte Senna, Vergne, Grosjean, Di Resta, Perez en Webber. Na een stop van enkele andere coureurs ontstond er achter de als vijfde liggende Grosjean een batterij auto's. De banden bij de Fransman waren versleten, terwijl zijn concurrenten op verse rubber reden.

Red Bull haalde Vettel na 38 ronden binnen, waarna de Duitser op plaats vier weer naar buiten kwam. Direct hierna kwam de safety car wederom naar buiten. De reden hiervoor was dat Grosjean na een foutje onder zware druk kwam te staan. Di Resta en Perez passeerden hem, waarna het duo contact maakte en Di Resta buiten de baan ging. De Schot kwam het asfalt op, waarna Perez wijd ging en contact maakte met Grosjean die op zijn beurt Webber raakte. Hierdoor lag er veel rotzooi op de baan. Perez kreeg de schuld voor het incident en kreeg een stop-and-go penalty.

Räikkönen leidde na 41 ronden de race, voor Alonso, Button, Vettel, Maldonado, Kobayashi, Massa, Senna, Vergne en Di Resta. Räikkönen sloeg meteen weer een gat met Alonso die onder druk van Button en Vettel stond. De posities leken na het verdwijnen van de safety car gesetteld, maar Vettel haalde drie ronden voor het einde Button in om zo de derde plaats te pakken. Alonso hengelde langzaam maar zeker Räikkönen binnen, maar er waren niet genoeg ronden meer om de Fin te passeren.

Na 55 enerverende ronden in Abu Dhabi werd Räikkönen voor de eerste maal sinds Spa-Francorchamps 2009 als eerste afgevlagd. Voor zijn team Lotus was een zege nog langer geleden. Alonso werd tweede, voor Vettel die vanuit de pits was gestart. Button pakte de vierde stek, voor Maldonado, Kobayashi, Massa, Senna, Di Resta en Ricciardo.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Kimi Räikkönen Lotus 1:45:58.667
2 Fernando Alonso Ferrari +0.852
3 Sebastian Vettel Red Bull +4.163
4 Jenson Button McLaren +7.787
5 Pastor Maldonado Williams +13.007
6 Kamui Kobayashi Sauber +20.076
7 Felipe Massa Ferrari +22.896
8 Bruno Senna Williams +23.542
9 Paul di Resta Force India +24.160
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +27.463
11 Michael Schumacher Mercedes +28.075
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +34.906
13 Heikki Kovalainen Caterham +47.764
14 Timo Glock Marussia +56.473
15 Sergio Perez Sauber +56.768
16 Vitaly Petrov Caterham +1:04.595
17 Pedro de la Rosa HRT +1:11.778
DNF Charles Pic Marussia +14 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +18 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +18 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +36 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT +48 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +48 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Force India +55 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 255
2 Fernando Alonso Ferrari 245
3 Kimi Räikkönen Lotus 198
4 Mark Webber Red Bull 167
5 Lewis Hamilton McLaren 165
6 Jenson Button McLaren 153
7 Felipe Massa Ferrari 95
8 Nico Rosberg Mercedes 93
9 Romain Grosjean Lotus 90
10 Sergio Perez Sauber 66
11 Kamui Kobayashi Sauber 58
12 Nico Hulkenberg Force India 49
13 Paul di Resta Force India 46
14 Pastor Maldonado Williams 43
15 Michael Schumacher Mercedes 43
16 Bruno Senna Williams 30
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 12
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 10
19 Timo Glock Marussia 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 422
2 Ferrari 340
3 McLaren 318
4 Lotus 288
5 Mercedes 136
6 Sauber 124
7 Force India 95
8 Williams 73
9 Toro Rosso 22
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0