Derde keer doodstraf voor vicepresident Irak

Een rechtbank in Irak heeft de Iraakse vicepresident Tariq al-Hashemi zondag voor de derde keer ter dood veroordeeld. Al-Hashemi zou zijn lijfwachten hebben aangezet tot het aanvallen van sjiitsche pelgrims. De vicepresident werd bij verstek veroordeeld, omdat hij Irak is ontvlucht.

Al-Hashemi's schoonzoon Ahmed Qahtan werd eveneens ter dood veroordeeld. Hij was volgens de rechtbank van plan om december vorig jaar met een autobom een aanslag op pelgrims te plegen. Naar verluidt hebben de veiligheidsdiensten deze aanslag weten te verijdelen.

In december 2011 vluchtte de soennitische Al-Hashemi naar Turkije nadat de door sjiieten geleide regering hem in december - daags na de officiële Amerikaanse terugtrekking uit Irak - had aangeklaagd wegens terrorisme. De zaak zette kwaad bloed bij de soennieten en Koerden in Irak, die menen dat Al-Maliki de macht monopoliseert.

De regering zegt dat Al-Hashemi een rol heeft gespeeld bij honderdvijftig bomaanslagen, moorden en andere gewelddaden in de periode 2005-2011. De aanslagen waren voornamelijk gericht op regeringsfunctionarissen, veiligheidsdiensten en sjiitische pelgrims, en zouden zijn gepleegd door leden van de lijfwacht of andere medewerkers van Al-Hashemi. De vicepresident heeft de aanklachten tegen hem afgedaan als een politieke vendetta van zijn rivaal, de sjiitische premier Nouri al-Maliki.