Veel minder muggen in vallen dan vorig jaar

Dit jaar zijn zeventig procent minder muggen gevangen dan vorig jaar. Dat meldt de Wageningen Universiteit zondag op natuurbericht.nl. De universiteit plaatste vorig jaar muggenvallen in een aantal tuinen. Dagelijks wordt bekeken hoeveel muggen in de vallen zitten.

Van de gevangen muggen is 95 procent de zogenoemde huissteekmug. Vorig jaar werden tot en met augustus weinig muggen gevangen. Door het uitzonderlijk droge voorjaar waren er weinig met water gevulde plekjes waar de muggen hun eitjes kwijt konden. In de zomer was het echter nat en in de herfst was het weer zeer zacht, waardoor in oktober en november veel muggen werden gevangen.

Dit jaar kwamen veel net ontwakende muggen om door de kou in februari. In maart kwam het door de warmte tot een kleine piek, maar in april werden de muggen weer geteisterd door vorst. De vangsten bleven hierdoor tot en met augustus laag. Daarna nam het aantal gevangen muggen toe, maar omdat het niet zo warm werd als vorig jaar bleef ook de muggenvangst achter.

Er zijn volgens de universiteit te weinig vallen om te kunnen zeggen of in het hele land minder muggenoverlast was dan vorig jaar. Dat tegen de winter veel meer muggen worden gevangen, komt volgens de universiteit doordat muggen in winterrust gaan en een warm hol opzoeken.

De onderzoekers werken nog aan een muggenverwachtingsmodel, waarmee de muggendichtheid moet kunnen worden voorspeld. De eerste resultaten zouden laten zien dat tijdelijke broedplaatsen zoals emmers in de tuin de belangrijkste bijdrage leveren aan het aantal huissteekmuggen in steden. Ook zijn in steden veel meer huissteekmuggen dan daarbuiten.