Jaloezie om energieherstel in Manhattan

In de buitenwijken van New York sluimert wrok en jaloezie nu de stroom vijf dagen na superstorm Sandy in de wijk Lower Manhattan is hersteld en elders nog niet. De dalende temperaturen en het gebrek aan brandstof maken het er voor de mensen in de buitenwijken niet gemakkelijker op.

Op verschillende locaties in New York staan trucks van het leger om auto's een voor een van brandstof te voorzien. Er staan vaak enorme rijen te wachten. Ook in het stadsdistrict Brooklyn werd gratis brandstof uitgedeeld om de pijn te verzachten.

Dit zorgde voor een grote rij met toeterende auto's, wanhopige bestuurders en voetgangers die van alles bij zich hadden om brandstof in te kunnen vervoeren, van lege flessen tot zware jerrycans. Tien mensen werden aangehouden bij ruzies over voordringen. De politie zette zaterdag extra personeel in.

Domingo Isasi, die in stadsdistrict Staten Island in de rij stond voor brandstof, was niet verbaasd over het verschil tussen Manhattan en de buitenwijken. "Dat Manhattan als eerste weer stroom heeft, maakt duidelijk waar de prioriteiten liggen." Volgens hem zijn de inwoners van Staten Island eraan gewend dat ze lager op de lijst staan. "Wij zijn de bastaardkinderen die steeds klappen krijgen en waar tegen wordt gezegd dat ze hun bek moeten houden."

De stroomvoorziening in Lower Manhattan werd zaterdag even voor zonsopgang hersteld. Winkels gingen weer open en verschillende zaken beloofden vanaf zondag weer vers vlees en gebakken voedsel op voorraad te hebben.

Burgemeester Michael Bloomberg drong er bij oudere inwoners zonder verwarming op aan naar opvangadressen te gaan. Hij zei dat door de hele stad 25 duizend dekens worden uitgedeeld. "Wij zijn New Yorkers en we zullen er doorheen komen", zei hij zaterdag. "Maar niemand moet denken dat de problemen voorbij zijn." Hij wees erop dat het dagen kan duren voordat er weer brandstof is.

De autoriteiten riepen zaterdag op weg te blijven van tankstations tot de hulpdiensten zelf van brandstof zijn voorzien. In het noorden van de staat New Jersey is de brandstof op rantsoen gezet. Daar mochten zaterdag alleen weggebruikers met oneven kentekenplaten tanken. Zondag zijn de even nummerplaten aan de beurt. Gouverneur Andrew Cuomo heeft opgeroepen niet in paniek te raken. "Ik weet dat er onrust is over de brandstofvoorziening."