"Koopkracht nog veel meer achteruit"

De koopkracht van grote groepen Nederlanders gaat de komende jaren veel meer achteruit dan tot nog toe gedacht. Sommige Nederlanders krijgen de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van berekeningen.

Maandag werd nog bekendgemaakt dat uit de doorrekening van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de koopkracht gemiddeld gelijk blijft. Mensen met lage inkomens gaan er iets op vooruit, mensen met hoge inkomens leveren daarentegen iets in.

Dat de koopkracht van Nederlanders de komende jaren flink gaat dalen, zou niet alleen komen door de lastenverzwaringen die in het regeerakkoord staan. Ook veel maatregelen van het vorige kabinet en uit het Kunduzakkoord moeten nog worden uitgevoerd.

Daardoor zouden alleenverdieners soms tot tien procent aan besteedbaar inkomen verliezen. Gepensioneerden gaan er tot 25 procent op achteruit en een deel van de mensen met een uitkering moet zelfs dertig procent inleveren.

RTL Nieuws stelt de berekeningen te hebben voorgelegd aan het CPB, dat de cijfers zou bevestigen. De enorme koopkrachtdaling zou ook blijken uit stukken van het CPB die niet worden vrijgegeven.

Update 22.36 uur
Er zijn geen aanwijzingen dat de koopkracht van grote groepen Nederlanders de komende jaren fors achteruit gaat. Dat zei partijleider Mark Rutte (VVD) vrijdagavond tijdens het congres van de bestuurdersvereniging van zijn partij in Lunteren.

RTL Nieuws meldde vrijdagavond dat sommige Nederlanders de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden krijgen. Voor Rutte komt dat als een verrassing. "Er is helemaal niets dat daar op wijst." Hij erkende dat sommige groepen zoals gepensioneerden of mensen met een uitkering het wel slechter kunnen krijgen, maar niet in zo'n grote mate.

Dan zou ook de economie moeten krimpen met een vergelijkbaar percentage, redeneerde Rutte. En dat gebeurt niet. Hij weigerde om specifieke maatregelen toe te zeggen om deze groepen tegemoet te komen. "Ik ga hier geen gratis uitspraken doen." Net als bij de inkomensafhankelijke zorgpremie is maatwerk nodig en moet eerst worden uitgezocht wat de plannen betekenen voor specifieke groepen, aldus Rutte.