Nederlanders oneens met royement Moszkowicz

De meeste Nederlanders vinden het niet terecht dat advocaat Bram Moszkowicz zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond. Van de ondervraagden is 51 procent het niet eens met de beslissing van de Raad van Discipline om de strafpleiter uit zijn ambt te zetten.

Ruim dertig procent is het wel eens met de straf en negentien procent weet het niet. Een meerderheid (52 procent) vindt dat het voldoende was geweest als Moszkowicz een halfjaar of een heel jaar niet als advocaat had mogen werken.

De peiling laat verschillen zien tussen mensen met een verschillende politieke voorkeur. Zo zijn de stemmers aan de rechterkant van het politieke spectrum het in grotere mate oneens met het royement dan de linkse kiezers. Van de PVV-kiezers vindt bijvoorbeeld 77 procent de levenslange schorsing niet terecht, tegenover 35 procent van de PvdA-stemmers.

Een meerderheid van de PVV-stemmers (54 procent) denkt dat de straf te maken heeft met het feit dat Moszkowicz in de zaak tegen Geert Wilders de rechters te hard heeft aangepakt. Van alle Nederlanders denkt maar ruim een kwart dat. Een meerderheid van alle ondervraagden denkt wel dat de strafpleiter wordt gestraft voor zijn arrogante optreden.

De levenslange schorsing werd Moszkowicz dinsdag opgelegd. Volgens de Raad van Discipline kwam hij toezeggingen om cliënten bij te staan niet na. Ook zou hij slechte rechtsbijstand verlenen en zou hij cliënten niet duidelijk maken waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed. De Orde van Advocaten had een schorsing van een jaar geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Moszkowicz, die volgens de helft van de Nederlanders een van de beste advocaten van het land is, liet na de uitspraak weten verrast te zijn. Hij hoeft niet per direct te stoppen met zijn werkzaamheden, omdat hij naar het Hof van Discipline stapt. Pas als dat ook oordeelt dat hij niet meer als advocaat mag werken, moet hij stoppen.


Nederlanders oneens met royement Moszkowicz (Foto: Novum)