China stopt met transplantatie organen gevangenen

China stopt vanaf begin volgend jaar geleidelijk met het transplanteren van organen van geëxecuteerde gevangenen, omdat dan een nieuw donorsysteem in werking treedt. Dat heeft een door de overheid aangestelde deskundige in een interview gezegd.

China erkent dat een transplantatiesysteem dat vooral gebruikmaakt van organen van terdoodveroordeelden niet ethisch verantwoord en houdbaar is, zei Wang Haibo tegen Bulletin, het blad van de Wereldgezondheidsorganisatie. Een orgaandonorsysteem dat is opgezet door het Chinese Rode Kruis is twee jaar lang uitgeprobeerd in zestien regio's en wordt vanaf begin 2013 in het hele land van kracht, aldus Wang.

Wang werd vorig jaar door het Chinese ministerie van volksgezondheid benoemd tot hoofd van een centrum dat onderzoek doet naar een manier waarop organen op een eerlijke en efficiënte manier terechtkomen bij mensen die ze nodig hebben.

Het ministerie wilde geen vragen beantwoorden, maar eerder zei de staatssecretaris van volksgezondheid tegen staatspersbureau Xinhua dat China binnen vijf jaar zal stoppen met het transplanteren van organen van terdoodveroordeelden en zich zal inzetten om meer burgers aan te sporen orgaandonor te worden.

Het Chinese orgaantransplantatiesysteem is lang bestempeld als ondoorzichtig, onethisch en gericht op het maken van winst. Gevangenen voelen zich onder druk gezet om donor te worden, waardoor persoonlijke, religieuze of culturele overtuigingen in het gedrang komen, aldus critici.

Internationale gezondheids- en mensenrechtenbewegingen hebben positief gereageerd op het nieuwe donorsysteem.