'Slechts zestien ME'ers bij Project X Haren'

Bij het uitbreken van de rellen rondom het Project X-feest in Haren stonden veel minder leden van de Mobiele Eenheid (ME) klaar dan achteraf door de politieleiding werd gesuggereerd. Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De Groningse korpschef Oscar Dros zei dat voldoende ME achter de hand was. Maar toen de rellen losbarstten waren er maar zestien ME'ers aanwezig. De rest moest worden weggeroepen bij een klus of van huis. De daarna opgeroepen oproerpolitie wist niet goed waar ze moest zijn of wat te doen.

Dagblad van het Noorden en RTV Noord spraken voor het onderzoek met tientallen mensen van binnen en buiten het politiekorps. Uit dit onderzoek komt volgens de krant en lokale omroep een beeld naar voren van een matig voorbereide organisatie, die constant achter de feiten aanliep.

Het Project X-feest in Haren ontstond toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond. Tot dinsdag zijn in totaal 64 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen.