Onvrede over Zorgpremieplan

De plannen van VVD en PvdA voor een inkomensafhankelijke zorgpremie zullen het niet halen in de Eerste Kamer, waar de twee partijen geen meerderheid hebben. Dat voorspelde D66-leider Alexander Pechtold woensdag tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie. Ook de VVD-gelederen roeren zich.

D66 zal de plannen voor de zorgpremie niet steunen, en hetzelfde geldt voor SP, CDA, en PVV. Pechtold riep Rutte op de maatregel te laten vallen en zo te laten zien dat het nieuwe kabinet bereid is 'bruggen te slaan' naar andere partijen.

Rutte weigerde. Hij zei bij de uitwerking van alle afspraken uit het regeerakkoord ook andere partijen te willen betrekken, evenals maatschappelijke organisaties, maar wilde niet zeggen in hoeverre de plannen kunnen worden aangepast.

D66 is tegen het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie omdat die volgens Pechtold de solidariteit in de zorg ondergraaft doordat bovenmodale inkomens er 'gigantisch op achteruitgaan'. Rutte spreekt dat tegen.

Update 18.20 uur
Ook de VVD-achterban lijkt behoorlijk geschrokken van de plannen, schrijft De Volkskrant. De site van de partij en de sociale media vullen zich met boze reacties van VVD'ers. Ook de Kamerfractie en het partijbureau worden overspoeld met reacties. "Nivelleren, daar houden VVD'ers niet van", aldus Jos van der Vorst van de Gelderse Kamercentrale. De raadsfractie van de gemeente Schijndel roept de partij via een open brief op om leden tijdens het partijcongres over het plan te laten stemmen.