Hart- en longziekten nemen door rookverbod sterk af

Een rookverbod is vrijwel altijd een controversiële maatregel. Sommigen zien het als een broodnodige bescherming voor onze collectieve gezondheid, weer anderen zien het als betutteling. Over de morele kant kan en zal nog menig boom opgezet worden, maar over de effectiviteit hoeft niet meer gediscussieerd te worden na recent onderzoek.

Stanton Glantz en zijn team van de University of California, San Francisco, verzamelden 45 onderzoeken over 33 rookverboden op lokaal en nationaal niveau in landen waaronder de VS, Uruguay, Duitsland en Nieuw-Zeeland. Ze keken daarbij onder meer naar of een rookverbod volledig is, wat wil zeggen dat er niet gerookt mag worden op de werkplaats, in restaurants en in bars.

De ontdekkingen zijn op z'n zachtst gezegd opzienbarend: een volledig rookverbod gaat gepaard met een afname van vijftien procent in hospitalisatie voor hartaanvallen, en een afname van zestien procent in hospitalisatie voor beroertes. Het aantal ziekenhuisopnames voor ziektes aan de luchtwegen als astma en COPD daalt zelfs met 24 procent. Vanzelfsprekend hadden de meer volledige verboden grotere voordelen voor de gezondheid.

Glantz, directeur van het Center for Tobacco Control Research and Education, vat samen: "Het publiek, doktoren en beleidsmakers moeten begrijpen dat vrijstellingen en mazen in de wet meer mensen tot het ziekenhuis veroordeelt." Tevens pleit hij voor strengere wetten: "Strengere wetten betekenen een directe afname in gezondheidsproblemen door meeroken doordat minder mensen meeroken en meer mensen stoppen als gevolg van deze wetten. Het invoeren van deze wetten formaliseert en versnelt sociale verandering en de bijkomende voordelen voor de gezondheid."

Users die na het lezen van 's mans titels WC-eend ruiken, worden van harte uitgenodigd het bronartikel te peer reviewen en hun wetenschappelijke bevindingen in de reacties te delen.