Handelaar ziekmakende mosselen op vingers getikt

Een Zeeuwse mosselhandelaar die weigert mee te werken om mogelijk ziekmakende mosselen uit de handel te halen, hangt een dwangsom van tachtigduizend euro boven het hoofd. Als het bedrijf medewerking blijft weigeren, moet de onderneming betalen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag.

De zaak kwam aan het licht nadat Belgische autoriteiten meldden dat ruim honderd bewoners van een verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen. De NVWA stelt na een eerste inventarisatie dat mosselhandelaar Prins en Dingemanse uit Yrseke de betreffende mosselen heeft geïmporteerd uit Ierland.

Het bedrijf heeft tot nu toe geweigerd om zogenoemde volledige traceringgegevens aan de NVWA te geven. Daardoor is niet vast te stellen hoeveel ziekmakende mosselen zijn verkocht en wat bijvoorbeeld bij de supermarkten en restaurants terecht is gekomen. Ook beschuldigt de NVWA de onderneming ervan te weigeren consumenten en afnemers te waarschuwen.

Onderzoek in België zou ondertussen hebben aangetoond dat een partij van honderden kilo's mosselen besmet is met marine biotoxines, giftige stoffen die worden afgegeven door algen. Mensen die besmette mosselen eten kunnen misselijk worden en ernstige diarree krijgen. De ziekte lijkt erg op een salmonellabesetting, maar uit zich al binnen een paar uur.

De zieken in België hoefden niet naar het ziekenhuis. In Nederland hebben zich nog geen mensen gemeld met ziekteverschijnselen na het eten van mosselen.

Een deel van de verdachte partij is overigens mogelijk ook uitgezaaid in delen van de Oosterschelde, waardoor de kans bestaat op vervuiling van meer mosselgebieden. Het Productschap Vis gaat hier volgens de NVWA over en moet in dit geval passende maatregelen nemen.