Teeven verdedigt inbrekerscontrole op A2

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) staat achter de grootschalige verkeerscontrole vorige week op de A2. De actie was proportioneel, zei de bewindsman dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) had Teeven om opheldering gevraagd om de actie die als doel had inbrekers op te pakken. Die zouden de snelweg als vluchtroute gebruiken. De gemeente Geldermalsen had daarom twee parkeerplaatsen aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waardoor automobilisten preventief konden worden gefouilleerd, schreef NRC Handelsblad dit weekeinde.

Volgens Van Tongeren gaat het hier om een 'heel zwaar middel', dat alleen mag worden ingezet als de vrees bestaat dat de openbare wordt verstoord. "Je zou er maar rijden als gewone burger en tanken of een snackje halen", zei Van Tongeren. "Hoe komt het over op de gewone burger als hij opeens gefouilleerd kan worden?" Zij wees er verder op dat ook honderden bekeuringen zijn uitgedeeld aan hardrijders. Die hadden ook met een reguliere controle kunnen worden gepakt.

Teeven antwoordde dat dit soort acties regelmatig plaatsvinden. Hij wees op politieinformatie die aanleiding gaf voor het lokale bestuur om een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. Er is veel personeel ingezet, maar dat is gebruikelijk wanneer diensten als de Belastingdienst, douane en RDW samenwerken.

Bij de actie zijn wapens in beslag genomen, waaronder honkbalknuppels, wapenstokken, boksbeugels en pepperspray. Of ook inbrekers zijn gepakt, is niet bekend. Disproportioneel was de actie geenszins, meent de staatssecretaris. "Ik sta volledig achter het politieoptreden."