Dion Graus beticht van antisemitisme

PVV-Kamerlid Dion Graus maakt zich schuldig aan antisemitisme door te zeggen dat joden dieren martelen onder het mom van vrijheid van geloof. Dat stelt voorzitter Benoit Wesly van de Joodse Gemeente Limburg dinsdag. Namens zijn gemeente heeft hij een klacht ingediend bij het meldpunt discriminatie in Maastricht.

Graus deed de omstreden uitspraak in een interview dat 8 september door TV Limburg werd uitgezonden."Ik wilde een einde aan de rituele martelingen van dieren, zowel door joden als door moslims, einde oefening, geen dieren martelen zogenaamd onder het mom van de vrijheid van geloof", zegt hij in de uitzending.

"Wij voelen ons zwaar beledigd en gepakt door meneer Graus", zegt Wesly. "Dit mag je niet verwachten van een lid van de Tweede Kamer." Volgens hem beticht Graus joden van het martelen van dieren en van het misbruiken van de vrijheid van geloof.

"Dit is een klassiek voorbeeld van antisemitisme", zegt Wesly. Nadat hij op de uitzending was gewezen is de uitzending door deskundigen onder de loep genomen. Die menen volgens hem dat de uitspraken te ver gaan.

"Met dezelfde soort uitspraken heeft Adolf Hitler anti-joodse wetten ingevoerd. Dat begon in de jaren dertig met het verbod op de koosjere slacht en daarna volgden vele anderen. Joden mochten geen lid meer zijn van een vereniging, niet in parken zijn en ga zo maar door." Hij wijst erop dat het demoniseren van de joodse godsdienst en riten uiteindelijk heeft geleid tot de Holocaust.

Hij benadrukt dat het niet gaat om de discussie of ritueel slachten wel of niet kan. "Die is al in de Eerste en Tweede Kamer gevoerd. Het gaat ons om deze antisemitische uitlating." In de Kamer heeft Graus zich soortgelijk uitgelaten, maar Kamerleden kunnen niet worden vervolgd voor uitspraken die ze in de Kamer hebben gedaan.

Overigens zijn Graus en Wesly geen vreemden voor elkaar. Wesly verweet Graus vorig jaar in een debat meerdere malen 'erger dan een Duitser' te zijn.

De klacht van de Joodse Gemeente Limburg wordt ondersteund door de Resonansgroep Katholieke Kerk-Jodendom van het Bisdom Roermond. Die is vijf jaar geleden opgericht nadat het Vaticaans Concilie om vergeving had gevraagd voor al het antisemitisme in het verleden. De resonansgroepen zijn ingesteld om de relatie met de joodse gemeenschap te verbeteren.

De PVV neemt doorgaans pro-Israëlische standpunten in en haalde zich eerder al de woede op de hals door in te stemmen met een omstreden wetsvoorstel dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt. Dion Graus was niet direct bereikbaar voor commentaar.


PVV-Kamerlid Graus beticht van antisemitisme (Foto: Novum)