Milieudefensie plaatst eerste luchtmeetpunt

Milieudefensie heeft dinsdag op de Amsterdamse Wibautstraat het eerste meetpunt geplaatst om de luchtkwaliteit te peilen. De milieuclub vindt dat de overheid de luchtverontreiniging in Nederland onnauwkeurig berekent en te laag inschat.

De komende maanden installeert Milieudefensie op drukke verkeersplekken in de vier grote steden en een aantal kleinere zestig meetbuisjes die een jaar lang het gehalte aan stikstofdioxide in de lucht meten. Dat is een giftige stof die auto's in het verkeer uitstoten en representatief is voor de mate van luchtvervuiling.

De landelijke luchtvervuiling die de overheid calculeert ligt dikwijls lager dan in werkelijkheid het geval is, motiveert een woordvoerder van Milieudefensie het initiatief. "Dit komt omdat het rijk de troep in de lucht maar op enkele tientallen plaatsen in het land daadwerkelijk meet. Die meetgegevens neemt ze als basis om vervolgens met ingewikkelde rekenmodellen de nationale vervuiling te berekenen."

Ook zou de overheid de luchtvervuiling op de verkeerde plekken meten. "Wij peilen de ongezonde lucht op drukke verkeersaders, in dichtbevolkte woongebieden of op schoolpleinen waar kinderen elke dag de vieze lucht inademen."

Gemeenten zouden gebaat zijn bij een lage theoretische luchtvervuiling, omdat ze dan minder impopulaire maatregelen hoeven te nemen. "Zelden maakt een gemeente zich geliefd bij haar autominnende inwoners met de aanleg van verkeersdrempels of een verlaging van de snelheid", zegt de woordvoerder. "Daarom is de verleiding groot dat veel gemeenten een lagere verkeersdrukte in hun gebied aan het rijk doorgeven."

Milieudefensie brengt met de landelijke actie de mate van luchtvervuiling in kaart om bij de gemeenten milieumaatregelen af te dwingen. Daarbij valt te denken aan het stimuleren van fietsgebruik of de invoering van milieuzones voor vervuilende vrachtwagens.


Milieudefensie plaatst eerste luchtmeetpunt (Foto: Novum)