Generaal geëxecuteerd met mortiergranaat in Noord-Korea

Enkele dagen nadat de VN de doodstraf heeft bestempeld als marteling, heeft het Noord-Koreaanse regime deze stelling nog eens onderschreven door een generaal op wel heel wrede manier te doden: de man werd geëxecuteerd met behulp van een mortiergranaat. De man moest gaan staan op de plek waar een mortier gericht stond, aldus The Daily Mail.

Volgens Zuid-Koreaanse media ging het om Kim Chol, een voormalig onderminister van defensie en een van de hoogste officieren in het land. Naast Kim Chol werden nog minstens veertien mensen geëxecuteerd. De slachtoffers waren hoge officieren en belangrijke partijleden.

De reden voor de executies was dat de slachtoffers de rouwperiode na de dood van Kim Jong-Il had veronachtzaamd. Na de dood van de vorige dictator mocht het volk 100 dagen lang geen plezier hebben, op straffe van dood. De slachtoffers hebben desondanks toch alcohol gedronken of seks gehad in die periode. De nieuwe dictator, Kim Jong-Un, schijnt te hebben gezegd dat vanwege deze belediging niets dan het haar van Kim Chol mocht overblijven.

Naast deze veertien prominenten zijn er vele andere naam- en gezichtsloze slachtoffers gevallen door de draconische regels na de dood van Kim Jong-Il. Zo werd iedereen die zich niet voldoende verdrietig toonde, die niet kwam opdagen bij een van de vele rouwdiensten of die het waagde met z'n gsm naar het buitenland te bellen een half jaar naar een 'heropvoedingskamp' gestuurd.