Nog vier mbo's in zwaar weer

Nog vier mbo-instellingen dreigen in geldproblemen te komen. Na ROC Zadkine in Rotterdam en Amarantis verkeren ook ROC Leiden, ROC Nijmegen, het Friesland College in Leeuwarden en ROC Zeeland in zwaar weer. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

De problemen zijn vooral het gevolg van teruglopende leerlingenaantallen, het wegvallen van gesubsidieerde inburgeringcursussen en ongelukkig vastgoedbezit. De geldzorgen beperken zich echter niet tot deze zes instellingen, zegt directeur Jan van Zijl van de MBO Raad. "De hele sector zit in zwaar weer."

Om nieuwe problemen te voorkomen werken de raad en de Onderwijsinspectie sinds kort samen. Informatie over scholen met problemen worden sneller met elkaar gedeeld. Ook wordt eerder aan de mouw getrokken van de minister van Onderwijs om in een vroeg stadium een reddingsplan te maken.

Eerder dit jaar bleek dat Zadkine en Amarantis een miljoenentekort hadden. Amarantis werd uiteindelijk opgesplitst in vijf kleinere groepen van scholen. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) zei eerder deze week in de Tweede Kamer geen geld te steken in de redding van Zadkine.