Schip beboet voor lekken sojaolie in haven Delfzijl

De rederij van een zeeschip heeft maandag een boete van vijfduizend euro betaald wegens het verontreinigen van de haven van Delfzijl. Het schip had ongeveer vierduizend liter sojaolie gelekt. Tijdens het lossen van de sojaolie was iets misgegaan en de tanks die de olie hadden moeten opvangen, zaten vol met regenwater.

Maandagochtend werd ontdekt dat in de haven van Delfzijl een geelkleurige olieachtige substantie dreef. Agenten gingen op onderzoek uit en gingen aan boord van een schip dat in de haven sojaolie loste. Het dek van het schip bleek tamelijk glad. Ook daar werd een geelachtige substantie aangetroffen.

De 49-jarige Turkse kapitein van het schip ontkende dat de verontreiniging van zijn schip afkomstig was. Een bemanningslid van het schip verklaarde echter dat tijdens het lossen iets fout was gegaan, waardoor een tank over was gelopen.

Het schip mocht pas vertrekken toen de boete was betaald en de opvangtanks leeg waren gemaakt. Aan beide eisen is voldaan, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) woensdag.