Orkaan Sandy op weg naar Jamaica en Cuba

Het wordt een ruige dag voor Jamaica, zeker nu Sandy de orkaanstatus heeft bereikt. Satellietfoto's en -informatie laten op dit moment echter geen verdere intensivering zien van Sandy. Jamaica zal de effecten van Sandy vandaag en vanavond goed voelen en morgenochtend zal Cuba dan aan de beurt zijn. Het eiland moet rekening houden met windsnelheden van 120 tot 150km/u en een stormvloed van 1 tot 2 twee meter.

Het hoge terrein op Oost-Cuba zal morgen de kern van Sandy verzwakken waardoor ze vermoedelijk zal afzwakken en als Tropische Storm verder naar de Bahama's trekt. Maar de temperaturen van het oppervlaktewater zijn warm genoeg voor hernieuwde intensivering op het moment dat ze door de Bahama's trekt. De verwachting is dan ook dat Sandy dan opnieuw de orkaanstatus haalt.

Florida en de Bahama's zullen vrijdag de effecten van Sandy gaan voelen.  Hevige wind(stoten) en veel neerslag zullen er volgen maar ook een hoge golfslag wat surfers zeker leuk zullen vinden. Delen van de Florida Keys en Florida zijn al onder "Hurricane Watch" en worden inwoners gewaarschuwd zich klaar te maken voor de komst van Sandy.  Het blijf afwachten wat de exacte koers van Sandy zal zijn en hoever ze van de Florida/Carolina's/Outerbanks af zal blijven maar lokale overstromingen zijn zeker niet uitgesloten.

En dan komt misschien nog het ergste. Het Europese weermodel geeft al ruim 36 uur de melding dat Sandy na de Bahama's iets zal afbuigen naar het noordoosten om vervolgens keihard terug te gaan richting de Amerikaanse oostkust. Het Europese model voorspelt zelfs een landfall in New York. In de afgelopen 24 uur gingen de meeste modellen met het Europese model mee maar de belangrijkste tegenhanger, GFS, juist niet. Die voorspelde dat Sandy de Atlantische Oceaan op zou koersen zodat niemand er meer last van had. Echter is in het laatste uur ook GFS bijgedraaid en verwacht ook dat model een landfall op de Amerikaanse oostkust. Waar, wanneer en met welke kracht blijft zeker tot vrijdag onduidelijk.   Mocht echter het Europese model echter gelijk gaan krijgen en Sandy daadwerkelijk als orkaan van 1e categorie richting New York en Lower Manhattan afstevenen dan zal het einde van het Atlantische orkaanseizoen ons nog jaren in het geheugen blijven staan.