Defensie wil minder JSF's kopen

Nederland kan slechts 56 JSF-toestellen kopen, flink minder dan het tot nu toe geplande aantal van 85. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in reactie op een woensdag verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer.

Volgens Hillen is er niet genoeg geld om 85 toestellen te kopen. Ook om 68 vliegtuigen te kopen, en daarmee elke F-16 die Nederland nu heeft te vervangen door een JSF-toestel, is te weinig geld. Bij een aantal van 56 toestellen kan Defensie aan minder missies meedoen dan nu, maar dat gebeurt wel met 'toestellen van de vereiste kwaliteit', zegt Hillen.

De 56 toestellen kan Defensie betalen, maar dat gaat wel ten koste van andere onderdelen van het leger. De 4,5 miljard euro die voor de aanschaf van de JSF is uitgetrokken, is ook voor 56 toestellen niet genoeg. Dat brengt met zich mee dat de operationele doelstellingen van de krijgsmacht moeten worden aangepast, schrijft Hillen.

Hillen onderschrijft verder de conclusie van de Rekenkamer dat het niet voor de hand ligt dat Nederland uit de testfase stapt. Deelname aan de testfase 'biedt veel operationele voordelen tegen relatief lage kosten', schrijft Hillen. Bovendien heeft Nederland al twee testtoestellen gekocht. De kwestie wordt besproken aan de formatietafel.


Defensie wil minder JSF's kopen (Foto: Novum)