Palestijnen naar de stembus

Zo'n 515 duizend Palestijnen mogen zaterdag voor het eerst in zes jaar hun stem uitbrengen in lokale verkiezingen. In 93 steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever worden burgemeesters en andere volksvertegenwoordigers gekozen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn Fatah-partij hopen dat de verkiezing voor een opleving van de steun voor de partij zal zorgen. Er lijkt weinig kans op falen, want Hamas, de rivaal van Fatah, boycot de verkiezingen. Hamas blokkeerde ook verkiezingen op de Gazastrook, het gebied waar de beweging in 2007 de macht greep. Fatah kan wel echter schade oplopen als de opkomst zeer laag is of wanneer voormalige Fatah-leden in grotere gemeenschappen de kandidaten verslaan die door de partij worden gesteund.

De Palestijnse Autoriteit van Abbas kampt met chronisch geldgebrek. Daarnaast mislukten pogingen om de breuken in de Palestijnse politiek te lijmen en zijn de vooruitzichten op nieuwe onderhandelingen met Israël over een Palestijnse staat nihil. Een gebrek aan hoop en de oproep van Hamas om thuis te blijven, zal vermoedelijk dan ook voor een lage opkomst zorgen. Bij een stembureau in Ramallah hadden in de eerste twee uur dat het bureau open was slechts acht mensen hun stem uitgebracht. Medewerkers verwachten later op de dag wel meer mensen.

Zondagochtend worden de eerste resultaten verwacht.