Geen asbest in flat Amsterdam

In de Amsterdamse flat die donderdag deels ontruimd werd is geen asbest meer gevonden. Dat meldt woningcorporatie Woonzorg Nederland zaterdag na onderzoek van de inspectie, GGD en stadsdeel Nieuw West. Het wooncomplex is gegarandeerd veilig, laat de corporatie zaterdag weten.

Donderdag brachten tientallen bewoners de nacht elders door uit ongerustheid voor de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof. Bij testen werden op drie plaatsen sporen van asbest gevonden, maar volgens de corporatie is er geen sprake van een besmetting.

Voor het onderzoek zijn op 33 punten in het complex luchtmetingen verricht. Ook zijn er driehonderd kleefmonsters genomen. Vrijdag kregen de bewoners al te horen dat zij terug naar hun woning konden.

Het is niet voor het eerst dat er ergens geen asbest meer wordt aangetroffen en het is dan ook te verwachten dat dit de komende tijd vaker zal gebeuren. Wanneer ergens geen asbest wordt aangetroffen, hoeft dat ook niet verwijderd te worden en daardoor hoeven er geen hoge kosten worden gemaakt. Doorgaans is er dan ook geen reden voor media-aandacht.