Lid kabinet-Cameron stapt op na belediging politie

Een belangrijk lid van het kabinet van de Britse premier David Cameron is vrijdag opgestapt. Andrew Mitchell kwam vorige maand in opspraak doordat hij politieagenten zou hebben uitgescholden voor 'plebs' en zich laatdunkend had uitgelaten over arbeiders.

Mitchell zag als 'chief whip' toe op de stemdiscipline van de fractieleden en zat aan bij kabinetsvergaderingen. Hij viel uit naar de politieagenten toen zij hem bij de toegang tot Downing Street maanden van zijn fiets te stappen.

Een van de agenten hield in een proces-verbaal vol dat Mitchel de woorden 'pleb' - kort voor plebejer, ofwel iemand van het gewone volk in plaats van de elite - en 'moron' had gebezigd. Mitchell erkende dat hij de politieagenten niet met respect had behandeld, maar hield vol dat hij deze woorden niet in de mond genomen had.

In zijn ontslagbrief aan Cameron schrijft Mitchell dat hij meende dat hij zijn taken niet langer naar behoren kon uitvoeren. Cameron schreef terug dat het incident in Downing Street 'niet acceptabel' was en dat Mitchell er goed aan had gedaan om zijn excuses aan te bieden. Tegelijkertijd prees hij Mitchell voor diens werk. Tot opvolger van Mitchell is inmiddels George Young benoemd, die al sinds 1974 in het Lagerhuis zit en het klappen van de zweep kent.