Malala aan de beterende hand

Het Pakistaanse meisje Malala Yousufzai, dat in Pakistan door Talibanstrijders in haar hoofd werd geschoten, is met hulp weer in staat te staan en te schrijven. Het meisje kampt nog wel met een infectie. Dat hebben de Britse artsen die het meisje in Birmingham behandelen vrijdag gezegd.

Dokter Dave Rosser van het Queen Elizabeth ziekenhuis zei dat het meisje 'zich beter voelt en zelf wil dat we meer details over haar situatie naar buiten brengen'. Vanwege de infectie is ze echter nog niet uit de gevarenzone, aldus Rosser. "Uit scans is gebleken dat haar hersenen wel schade hebben opgelopen, maar op dit moment zien we daar nog geen nadelige gevolgen van. Ze kan ons begrijpen. Ze kan zich bewegen, en ze is in staat te schrijven. Of de aanslag gevolgen heeft voor haar intellect of haar geheugen kunnen we nu nog niet zeggen. Het is mogelijk dat ze snel herstelt, maar het is onmogelijk om dat met zekerheid te zeggen", zei Rosser.

"Ze wilde ook graag dat ik mensen bedank voor hun steun en interesse in haar zaak. Ze is zich er logischerwijs van bewust hoeveel deze zaak heeft losgemaakt in de wereld", zei Rosser. Het meisje is in haar eentje naar Groot-Brittannië gebracht. De artsen staan echter wel in contact met haar ouders in Pakistan.

De 14-jarige Malala werd 9 oktober in de Swat-vallei, toen ze van school op weg was naar huis, in haar hoofd geschoten door Talibanstrijders. De militanten zeiden Malala, een voorvechtster van onderwijs voor meisjes, te hebben aangevallen omdat ze 'westers gedachtegoed' uitdraagt en omdat ze kritiek had geuit op de Taliban.

Malala overleefde de aanslag en werd eerder deze week overgebracht naar het ziekenhuis in Birmingham voor verdere behandeling, maar ook om haar te beschermen. De Taliban hebben gezegd niet te zullen rusten voordat het meisje dood is.


Malala aan de beterende hand (Foto: Novum)