Skivriend prins Friso niet vervolgd

Florian Moosbrugger, de Oostenrijker die in februari prins Friso begeleidde bij zijn noodlottige skitocht, wordt niet vervolgd. Dat meldt de Krone Zeitung op gezag van de Oostenrijkse justitie. Onderzocht werd of Moosbrugger, een vriend van de koninklijke familie, nalatigheid kon worden verweten. De skiërs zouden beiden geweten hebben wat de risico's waren.

De prins en zijn metgezel waren geoefende wintersporters. "De skiërs wisten allebei dat buiten de piste het gevaar bestaat een lawine te veroorzaken en eronder bedolven te raken", zo licht de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Feldkirch toe tegenover de krant.

In het onderzoek werd met name gekeken naar wie de lawine veroorzaakte, prins Friso of zijn medeskiër. Om dat te beoordelen werd een lawinedeskundige ingeschakeld. Het onderzoek was eind augustus afgerond en naar het Openbaar Ministerie gestuurd.

De 44-jarige prins liep door het ongeluk in Lech zware hersenschade op door zuurstofgebrek. Sinds maart ligt hij in een ziekenhuis in Londen. Dat hij ooit nog bijkomt is volgens deskundigen onwaarschijnlijk.