'Akkoord over Europees bankentoezicht'

De leiders van de eurolanden hebben donderdag in Brussel een akkoord bereikt over de invoering van Europees bankentoezicht. Dat melden Duitse diplomaten.

Duitsland en Frankrijk zouden het er over eens zijn geworden dat eind dit jaar het juridisch kader voor de toezichthouder klaar moet zijn, waarna het in de loop van volgend jaar operationeel wordt. Duitsland wilde liever nog wat langer wachten met de invoering en wenste bovendien dat het Europese toezicht alleen voor grote, internationaal actieve banken gaat gelden. Frankrijk wile echter dat er Europees toezicht voor alle banken komt en dat het uiterlijk eind dit jaar al wordt ingevoerd.

Duitsland en Nederland hebben het Europese bankentoezicht als voorwaarde gesteld voor rechtstreekse steun uit het Europese reddingsfonds ESM aan de banken. Spaanse banken hebben al honderd miljard euro aan leningen toegezegd gekregen, op voorwaarde dat er een Europese bankenunie komt.

Als er inderdaad een compromis komt is dat verrassend. Duitse diplomaten zeiden voor aanvang van de top nog dat er geen definitieve overeenstemming over het bankentoezicht zou worden bereikt. Bondskanselier Angela Merkel zei donderdag nog tegen het Duitse parlement dat 'de kwaliteit van het toezicht voor de snelheid komt', iets waar minister van Financiën Jan Kees de Jager ook altijd op heeft gehamerd.