Smartphone en wordfeuden opgenomen in Van Dale

De Nederlandse taal is zo'n vijftienhonderd woorden rijker. Het gaat om woorden als smartphone, wordfeuden of voedselwoestijn. Vooral de economische crisis en de digitalisering waren de motor achter de taalgroei. Dat hebben de samenstellers van de Dikke Van Dale woensdag bekendgemaakt.

De woorden staan niet alleen in de vernieuwde online versie van het woordenboek. Ook in de vertaalwoordenboeken Engels, Frans en Duits komen honderden nieuwe woorden te staan. Woorden die in de digitale versie staan verschijnen niet automatisch in de nieuwe papieren editie. Ze worden voorlopig opgenomen, en moeten daarvoor onder meer 'courant' zijn.

De afgelopen jaren kreeg de digitale Van Dale jaarlijks een update met nieuwe woorden. Voortaan gebeurt dat elk kwartaal.

Het is aan de redactie van de Dikke Van Dale om te bepalen welke woorden worden toegevoegd. Redactieleden houden de kranten in Nederland en België bij om het gebruik van nieuwe woorden en betekenissen in de gaten te houden. De Nederlandse en Vlaamse lijst met nieuwe woorden verschillen volgens Van Dale aanzienlijk.