Albayrak gaat werken bij Shell

Nebahat Albayrak gaat werken bij Shell. De voormalig politica van de PvdA gaat adviseren over het communicatiebeleid van de divisie Upstream International, laten Albayrak en een woordvoerder van de oliemaatschappij woensdag weten.

Haar officiële functie luidt dan ook vice president communications voor de divisie Upstream International. Volgens de woordvoerder betreft het een senior functie, waarbij Albayrak een aantal communicatieteams zal aansturen. Upstream International houdt zich bezig met de winning van olie en gas in een groot deel van de wereld.

Shell is blij met de komst van de voormalig politica. Nadat Albayrak aankondigde dat zij de politiek zou verlaten, zijn er een aantal verkennende gesprekken geweest, die ertoe leidden dat zij op 5 november aan de slag gaat op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag.

De 42-jarige Albayrak verliet na de verkiezingen op 12 september de Tweede Kamer. Eerder dit jaar deed zij nog een vergeefse gooi naar het partijleiderschap, maar verloor van Diederik Samsom. Eerder was Albayrak staatssecretaris van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende.

Albayrak is niet de enige PvdA-prominent die gaat werken voor Shell. Oud-premier Wim Kok was van 2003 tot 2011 commissaris bij de multinational. Oud-vicepremier en huidig informateur Wouter Bos werkte eveneens bij Shell voordat hij de politiek in ging. Oud-staatssecretaris Dick Benschop is momenteel de baas van Shell Nederland.


Albayrak gaat werken bij Shell (Foto: Novum)