Joods verzet tegen oorlogsmonument met Duitse namen

Federatief Joods Nederland (FJN) verzet zich tegen de onthulling van een oorlogsmonument in de Brabantse plaats Geffen. Op het monument komen volgens de belangenorganisatie ook namen van gesneuvelde Duitsers te staan. De FJN vindt het echter 'kwetsend voor nabestaanden dat slachtoffers en daders in een adem worden genoemd'.

De joodse organisatie verstuurde woensdag een brief naar de gemeente Maasdonk, waar Geffen onder valt, met de vraag af te zien van het plan tot onthulling van het monument. De onthulling staat gepland voor zaterdag. Ook wil de organisatie een gesprek met de burgemeester.

"Mocht de gemeente niet aan ons verzoek voldoen, dan sluiten we de gang naar de rechter niet uit", licht een FJN-woordvoerder toe. "Dat is eerder eveneens succesvol gebleken." De woordvoerder doelt daarmee op het kort geding dat de FJN begin mei aanspande om te voorkomen dat de burgemeester van Bronckhorst op 5 mei stil zou staan bij Duitse oorlogsgraven op de begraafplaats in Vorden.

Het nieuwe monument wordt geplaatst ter vervanging van een oorlogsmonument dat vorig jaar werd gestolen. Op het vorige monument stonden geen namen van gesneuvelde Duitse soldaten.

De gemeente laat op haar website weten er bij het nieuwe monument voor gekozen te hebben om alle namen van de overledenen in Geffen te graveren op de gedenkstenen 'ongeacht hun nationaliteit'. Ook zegt de gemeente dat het nieuwe ontwerp zorgvuldig is afgestemd met de direct nabestaanden van de omgekomen personen. Een woordvoerder van de gemeente Maasdonk was niet direct bereikbaar voor een reactie.