Commissie wil belastingstelsel op de schop nemen

De nieuwe regering moet het belastingstelsel in Nederland flink versimpelen. Dat stelt de commissie onder leiding van bankier Kees van Dijkhuizen voor. De commissie wil twee belastingschijven invoeren, veel aftrekposten afschaffen en de hypotheekrenteaftrek beperken.

De maatregelen moeten het rondpompen van geld via het innen van belastingen en het weer teruggeven via toeslagen een halt toeroepen. Volgens het Centraal Planbureau levert het plan 140 duizend banen op en trekt het volgens de commissie de huizenmarkt uit het slop.

Het rapport over de aanpak van de inkomstenbelasting en het hoge aantal toeslagen is opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer. Het rapport is opgestuurd naar staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). De commissie hoopt dat de VVD en de PvdA het voorstel meeneemt in de onderhandelingen over een nieuwe kabinet. Partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom wilden daar woensdagochtend bij het begin van nieuwe gesprekken niet op ingaan.

De commissie stelt voor om twee belastingtarieven in te voeren van 37 en 49 procent. Van alle belastingplichtigen moet 93 procent voortaan onder het laagste tarief vallen. Nu zijn er vier belastingschijven waarvan de laagste 33 en de hoogste 52 procent bedraagt. Op termijn moeten de tarieven verder worden verlaagd.

In ruil voor de tariefverlaging voor het gros van de Nederlanders wil de commissie dat veel aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, worden geschrapt. Ook moeten de twee btw-tarieven met twee procentpunt worden verhoogd naar 8 en 23 procent.

De hypotheekrenteaftrek moet worden beperkt voor zowel bestaande als nieuwe gevallen. Hierin gaat de commissie verder dan de huidige plannen, die alleen voor nieuwe gevallen gelden. De commissie wil de aflossing van de hypotheek echter niet fiscaal verplichten. Dit moet echter wel aantrekkelijker worden, door de aftrek in de loop van dertig jaar steeds verder te verminderen.

De huurkant van de woningmarkt wil de commissie aanpakken door huren niet langer vast te stellen op basis van een puntensysteem. In plaats daarvan moet de huur een maximaal percentage worden van de woz-waarde van het huis. Het effect hiervan is dat meer huurders de koopmarkt opstromen.

Volgens de doorrekening van het CPB heeft de belastingherziening tot en met 2017 nauwelijks effect op de macro-economie. Per saldo is in die periode sprake van een lichte verbetering van de gemiddelde koopkracht. De inkomensongelijkheid neemt echter ook licht toe. De maatregelen zijn gunstiger voor werkenden dan voor gepensioneerden en ondernemers.


Commissie wil belastingstelsel op de schop nemen (Foto: Novum)