Grieken verantwoordelijk voor zalmbesmetting

De zalmproducten van visfabrikant Foppen zijn besmet geraakt met salmonella door verontreiniging op een van de productielijnen in Preveza in Griekenland. Dat heeft het Harderwijkse bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Foppen liet eerder al weten dat de kans groot was dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt. De besmetting kon ontstaan door een ontwerpfout van de schalen waar de vis op ligt bij de verwerking. Die bleken poreus, waardoor ze gemakkelijk schadelijke bacteriën konden opnemen en vasthouden.

De gerookte zalm uit de fabriek van Foppen in Harderwijk is nooit met salmonella besmet geweest. Die zalm is verwerkt in onder meer maaltijdsalades en zalmsalades. Foppen ging daar al van uit, maar uit voorzorg werd toch besloten deze salades ook uit de schappen te halen.

De schalen, die sinds zes maanden werden gebruikt, worden voortaan eenmalig gebruikt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft vertrouwen uitgesproken in de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om herhaling te voorkomen.

De productie van gerookte zalm is inmiddels hervat en de klanten van Foppen krijgen weer zalmproducten geleverd. Het bedrijf denkt dat de levering over een week weer helemaal op orde is.

De teller van het aantal mensen dat aantoonbaar ziek is geworden van de zalm staat op 550. Het werkelijke aantal besmettingen ligt volgens het RIVM veel hoger, omdat lang niet iedereen naar de huisarts gaat. Ook zijn drie ouderen overleden na het eten van de zalm, maar mogelijk ligt dit aantal hoger. Het RIVM schat op basis van rekenmodellen dat het aantal sterfgevallen door de uitbraak kan uitkomen op zeventien.

Een aantal mensen die ziek zijn geworden van de zalm willen het bedrijf aansprakelijk stellen en zijn van plan een schadeclaim in te dienen. Ze hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij letselschadespecialist Yme Drost. Hij zal namens hen proberen om de gezondheidsproblemen flink te verzilveren.