Medvedev wil verbod op tabaksreclame

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft dinsdag opgeroepen tot een verbod op tabaksreclame. De Russische regering is bezig met een wetsvoorstel om roken in het openbaar terug te dringen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rookt ongeveer veertig procent van de volwassenen in Rusland; een van de hoogste percentages ter wereld.

In een videoboodschap op zijn blog somde Medvedev de sombere statistieken op. Jaarlijks overlijden vierhonderdduizend Russen aan aandoeningen die veroorzaakt worden door roken. Het aantal rokers neemt alleen maar toe, omdat er nauwelijks regels zijn gesteld aan tabaksreclame en de prijs van tabak. Een pakje sigaretten kost in Rusland tussen de 78 cent en 1 euro 60. In de meeste hotels en bars in Rusland hangen dan ook zware wolken sigarettenrook.

Medvedev benadrukte dat de regering niet de roker wil aanpakken, maar het roken zelf. De regering buigt zich deze maand over het wetsvoorstel. Niet alleen wordt met de wet alle tabaksreclame verboden, de wet moet tevens geleidelijk het roken in het openbaar verbieden. Ook gaat de prijs van sigaretten omhoog.


Medvedev wil verbod op tabaksreclame (Foto: Novum)