Medische firma lekt privégegevens

Door een lek op de website van Prescan, een bedrijf dat op commerciële basis medische onderzoeken aanbiedt, zijn de gegevens in te zien van duizenden mensen die een preventief medisch onderzoek lieten uitvoeren of daarover informatie hebben aangevraagd. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Novum Nieuws.

Mensen die eerder een scan van het gehele lichaam lieten uitvoeren om inzicht te krijgen in hun gezondheid, kregen recent een brief thuisgestuurd. Daarin wordt hun een herhalingsonderzoek aangeboden met speciale korting. Door een meegestuurde, zevencijferige code in te vullen op de website van prescan kan gebruik gemaakt worden van de kortingsactie.

Wanneer enkele cijfers van de code worden gewijzigd zijn de persoonsgegevens van overige klanten ook zichtbaar. Het gaat om namen, adresgegevens, e-mailadressen en telefoonnummers. Medische gegevens zijn niet in te zien. Wel kan met een druk op de knop een herhalingsscan worden geboekt.

De brieven met kortingscodes zijn donderdag naar tweeduizend adressen verstuurd, zegt een woordvoerder. Het bedrijf was niet op de hoogte van het lek. De woordvoerder zegt dat de brieven naar willekeurige adressen in een postcodegebied zijn verstuurd. Uit onderzoek blijkt echter dat onder de mensen van wie de gegevens zijn in te zien, wel degelijk klanten van het bedrijf zijn.

Het bedrijf zegt de site gedeeltelijk offline te zullen halen en de kortingscodes te zullen aanpassen.

Prescan biedt op commerciële basis preventief medisch onderzoek, zoals mri-scans, aan mensen die vrezen iets te mankeren of dat alleen maar willen uitsluiten. Op de website worden de diensten van het bedrijf aangeprezen door tal van bekende Nederlanders, onder wie Willeke van Ammelrooy, Xander de Buisonjé, Catherine Keyl en Winston Gerschtanowitz.